Motivera din träning med appar

Många är det som vill komma i form, men som av olika anledningar har svårt att göra slag i saken. Marknaden för appar som på olika sätt försöker att hjälpa en med sin träning är enorm, med en stor mängd tillgängliga alternativ. De funktioner de tillhandahåller skiljer sig åt, och vad man än letar efter är chansen stor att man kan hitta det, oavsett om man använder sig av Android, iOS eller till och med Windows Phone. För många kan det också vara så att det räcker med att man skaffar en träningsapp – vilken som helst, för att man ska bli bättre på att ta sig till gymmet, gå ut och springa och liknande. Appen finns ju där, och då vill man också använda den. Ett motiverande måste för att använda telefonen samtidigt som du springer är att inhandla ett mobilarmband så att du kan fästa din telefon på armen samtidigt som du tränar. Dessa finns bland annat på TheMobileStore.se - och är inte bara användbara - den gör även att du ser seriös och sportig ut.

Det kanske enklaste och billigaste sättet att träna på är att helt enkelt ge sig ut och springa, och det är därför inte speciellt konstigt att det finns en mängd appar som ”hjälper” en med just det. Funktionerna i de olika apparna skiljer sig åt, men grundläggande är att med hjälp av GPS kartlägger hur långt man springer och var. Detta kan sedan analyseras i varierande utsträckning, och det är heller inte ovanligt med ”tävlingsfunktioner”, där man kan tävla med vänner och bekanta om vem som springer längst under en månad. Sådana sociala funktioner kan göra stor nytta när det gäller att motivera, så att man verkligen sätter på sig löparskorna och ger sig ut på och springer regelbundet.

Beroende på hur många funktioner man har kan det räcka med gratisversionen av en app, och en del finns också enbart i gratisversion. Genom att uppdatera, antingen genom prenumeration eller engångsbetalning, kan man sedan också få tillgång till olika extrafunktioner. Om dessa är nödvändiga eller inte är en smaksak; en del tycker det är roligt att mer i detalj kunna analysera sitt tränande, andra tycker det är onödigt komplicerat. Då de flesta appar med inriktning på löpträning finns i ett gratis ”grundutförande” är det enkelt att komma fram till vad det är som passar en bäst, och huruvida de extra funktioner som erbjuds behövs eller inte.

I Lina Björkskogs blogg finns en gedigen lista på de bästa träningsapparna. Läs mer där för mer inspiration.